tiistai 16. lokakuuta 2012

Huutolaisten paluu!

-->
Kunnan perustehtävä on pitää huolta kuntalaisistaan. Usein asetetaan eri ikäiset kuntalaiset vastakkain, pitääkö huolehtia lapsista vai vanhuksista, terveistä vai jo sairastuneista, työssäkäyvistä vai työn ulkopuolelle jätetyistä.

Tässä vastakkainasettelussa on mielestäni perustava virhe. Kunnan on palveltava kaikkia asukkaitaan tasapuolisesti. Osalla kuntalaisista menee toisia paremmin ja he varsin mielellään monissa tapauksissa huolehtivat omista asioistaan. Tähän on viime vuosina liitetty käsite huoltosuhde, kuinka monta huollettavaa jokaisen työssäkäyvän kontolla on. Nähdään uhkakuvia siitä, miten tämä suhde pomppaa pilviin tulevina vuosina.

Lapsia ja nuoria työn ulkopuolella meillä ei tulevinakaan vuosina tunnu olevan liikaa, mutta entä ne vanhukset. Terveydenhoidon parantuessa ihmisten elinikä on kasvanut ja voi sanoa, että suomalaiset elävät vanhemmiksi kuin koskaan. Olen seurannut omien sukulaisteni vanhenemista ja voin todeta, että he elävät täysipainoista elämää siinä iässä, jossa kaikki isovanhempani jo olivat kuolleet.

Toisaalta he ovat tottuneet tulemaan toimeen vähäisillä tuloilla. Joukossamme elää suuri joukko vanhoja maatilan emäntiä ja heidän eläkkeensä on lähes pelkästään kansaneläke. Olen pitkään ihmetellyt, miten he tulevat toimeen ja olisivat valmiita vielä pienistä tuloistaan antamaan lapsenlapsilleen pientä taskurahaa aina heidät tavatessaan. Voisin epäillä, että minun ikäpolveni ihmisillä olisi vaikeuksia tulla toimeen niillä tuloilla.

Nämä ihmiset tekivät kuitenkin pitkän työuran, eivät palkkatyössä, mutta kotona. Vanhimmat heistä olivat töissä jo miesten ollessa sodassa ja tekivät silloin miestenkin työt, vähintään yhtä hyvin kuin hekin. Sen jälkeen Suomi on rakennettu nykyiseksi vauraaksi valtioksi ja miten heitä tänään kohtelemme.

Heistä on tullut huollettavia, jonkinlaisia yhteiskunnan rasitteita. Heidän hoitonsa on aina liian kallista. Tässä tilanteessa halutaan kilpailuttaa heidän hoitoaan, kuten monta muutakin asiaa kunnissa.

Puhutaan suoraan vanhoilla kunnon nimillä. Heistä on tullut kunnan elättejä ja heistä käydään huutolaiskauppaa. Kuka halvimmalla suostuu ”hoitamaan” heitä. Enää huutolaiskaupassa ei myynnin kohteen tarvitse olla läsnä, vaan virkamiehet tekevät kaupat tukkukauppana isoissa erissä. Kaupan voittavat aina halvimmat, eivät parhaat hoitajat.

Olisiko aika tarkastella kunnan tehtäviä uudella tavalla ja antaa vanhoille ihmisille se kunnioitus, mitä he ansaitsevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti